Poriadna ,,opica“ vám rozhodí organizmus

11.06.2012 11:13

"Ako ju spoznáte?

Prejavuje sa bolesťami hlavy, nechutenstvom, smädom, únavou, triaškou, nevoľnosťou, citlivosťou na svetlo a hluk, celkovým oslabením.

Čo je jej príčinou?

Príčinou vzniku sú toxíny, ktoré obsahuje každý alkoholický nápoj. Keď sa tieto škodlivé látky dostanú do krvného obehu, imunitný systém ich vylučuje tak, že uvoľní bielkoviny (citokíny). Veľké množstvo týchto bielkovín v tele spôsobuje zápal, čo vedie k príznakom ,,opice“.

Ako sa jej zbavíte?

Doplňte tekutiny, minerály, vitamín B, zjedzte nemastnú polievku, odpočívajte.

Čomu sa určite vyhnite?

Šoférovaniu, konzumácii ďalšieho alkoholu, kofeínu, ťažko stráviteľným jedlám, činnostiam, ktoré ohrozujú bezpečnosť, fyzickej aktivite, saune.


Ústa

Do krvného obehu sa alkohol dostáva prostredníctvom slizníc, v ústach sa vstrebáva v minimálnom množstve, hlavná absorbcia prebieha v žalúdku.

Čo spôsobí?

Alkohol zanecháva nepríjemný dych.


Srdce

Pravidelná konzumácia alkoholu vo väčšej miere môže okrem poškodenia pečene viesť i k vysokému krvnému tlaku. Negatívne účinky závisia od množstva vypitého alkoholu.

Čo spôsobí?

Krvný tlak môže spôsobiť nepravidelnú srdcovú činnosť, srdcovú slabosť a dychovú nedostatočnosť, je tu tiež vysoké riziko infarktu.


Pečeň

Pečeň odbúrava väčšinu alkoholu, ale je to pre ňu poriadna záťaž. Za hodinu spracuje asi jeden pohárik alkoholu. Ak vypijete väčšie množstvo, dochádza k opitosti.

Čo spôsobí?

Alkohol spôsobuje bolestivé zápaly, ničí tkanivo a pri dlhodobom pití sa zväčšuje. Časom dochádza k tukovej a väzivovej premene pečene, postupne tvrdne. Spôsobuje tak cirhózu pečene aj rakovinu a následne aj smrť.


Mozog

Mozog poškodzuje alkohol ešte výraznejšie ako pečeň. Je deštrukčným činiteľom – vrahom života mozgových buniek. V štúdii amerických vedcov sa dokonca hovorí, že alkohol zmenšuje mozog.

Čo spôsobí?

Dochádza k strate psychickej sviežosti, demencii, úbytku intelektuálnych schopností. Poškodzujú sa periférne nervy z nedostatku prívodu vitamínov (predovšetkým zo skupiny B), ktoré alkohol ničí.


Žalúdok

Dostáva sa sem väčšina alkoholu a odtiaľ sa ľahko dostáva do krvného obehu.

Čo spôsobí?

Nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie. Nežiaducim spôsobom sa zvyšuje tvorba žalúdočných štiav, čo poškodzuje steny žalúdka s možným zhubným následkom. Narúša sa aj činnosť podžalúdkovej žľazy (pankreasu) a môže vzniknúť cukrovka.


Pohlavné orgány

Hoci sa vám môže zdať, že pri pití alkoholu máte väčšiu chuť na sex, podľa odborníkov je to naozaj len chuť. Alkohol všeobecne pôsobí na mužskú a ženskú sexualitu nepriaznivo.

Čo spôsobí?

Neplodnosť, impotenciu, úbytok spermií, poškodzuje sa ich vývoj.


Oči

Rozťahuje cievy v očiach, ktoré môžu začervenať. Alkohol vedie k poruchám zraku. Preto sa vám môže zdať každá žena/muž krásna/-y.

Čo spôsobí?

Videnie sa rozostruje, zle sa odhaduje vzdialenosť aj rýchlosť.


Uši

Po konzumácii alkoholu sa horšie rozoznávajú zvuky a smer, odkiaľ prichádzajú.


Postava

Alkohol obsahuje veľké množstvo kalórií, navyše kto pije relatívne veľa, priberá aj preto, lebo alkohol povzbudzuje apetít.

Čo spôsobí?

Veľké množstvo prijatých kalórií vedie k priberaniu a obezite.


Koordinácia

Spôsobuje zlú koordináciu pohybov, trasenie rúk, stratu rovnováhy."

Autor:  Zlatica Beňová, Nový čas Zdravie