Rozdelenie destilátov - podľa vstupnej suroviny

 

Rozdelenie destilátov a ich surovín so zámermi Európskej komisie vyjadrenej v Smernici 110/2008 ktorá sleduje čistotu, osobitnosť a kvalitu destilátov a týka sa výrobkov, ktoré sú alebo produktmi destilácie, alebo sú kombinované s destiláciou v rozlíšení
 
1.1)       destiláty na báze vinnej révy s možnosťou rozdelenia priamo podľa jednotlivých odrôd a sort ako jednoplodové destiláty: z hrozna/hroznovej šťavy (hroznovica), z hroznového vína (vínovica), z hroznových výliskov, alebo z vínnych kalov (terkelica),
1.2)       destiláty na báze ovocia (záhradného, lesného, netradičného) s možnosťou rozdelenia priamo podľa jednotlivých odrôd a sort ako jednoplodové destiláty vyrobené z ovocných drení, alebo z ovocných vín: jablkovica , slivovica, hruškovica, čerešňovica, višňovica, marhuľovica, broskyňovica, malinovica, černicovica, drienkovica, trnkovica, oskorušovica,
1.3)       destiláty na báze škrobnatých surovín: ražovica
1.4)       destiláty na báze cukornatých surovín: repovica
1.5)       destiláty na báze borievok vyrobené podľa osobitných technológií: borovičky, giny,
1.6)       destiláty na báze aromatických rastlín (koreňov, listov, semien)
 
 

Rozdelenie

Kvasný základ

Názov destilátu

masa z hrozna, vylisované hroznové zvyšky

brandy, grapa, marc

jačmeň, pšenica, kukurica, žito

whisky, gin, vodka, žitná

cukrová trstina, melasa

rum

modrá agáva

tequila, mezcal

zemiaky, obilie

aquavit

ryža

saké

ovocie (slivky, hrušky, jablká, marhule)

ovocné destiláty (slivovica, hruškovica, jablkovica="kalvados", marhuľovica = barackovica)

 Iba pravé ovocné destiláty majú v názvosloví povolenú koncovku -ICA