Rozdelenie destilátov - podľa vstupnej suroviny
Rozdelenie destilátov a ich surovín so zámermi Európskej komisie vyjadrenej v Smernici 110/2008 ktorá sleduje čistotu, osobitnosť a kvalitu destilátov a týka sa výrobkov, ktoré sú alebo produktmi destilácie, alebo sú kombinované s destiláciou v rozlíšení
1.1) destiláty na báze vinnej révy s možnosťou rozdelenia priamo podľa jednotlivých odrôd a sort ako jednoplodové destiláty: z hrozna/hroznovej šťavy (hroznovica), z hroznového vína (vínovica), z hroznových výliskov, alebo z vínnych kalov (terkelica),
1.2) destiláty na báze ovocia (záhradného, lesného, netradičného) s možnosťou rozdelenia priamo podľa jednotlivých odrôd a sort ako jednoplodové destiláty vyrobené z ovocných drení, alebo z ovocných vín: jablkovica , slivovica, hruškovica, čerešňovica, višňovica, marhuľovica, broskyňovica, malinovica, černicovica, drienkovica, trnkovica, oskorušovica,
1.3) destiláty na báze škrobnatých surovín: ražovica
1.4) destiláty na báze cukornatých surovín: repovica
1.5) destiláty na báze borievok vyrobené podľa osobitných technológií: borovičky, giny,
1.6) destiláty na báze aromatických rastlín (koreňov, listov, semien)
Rozdelenie
Kvasný základ |
Názov destilátu |
masa z hrozna, vylisované hroznové zvyšky |
|
modrá agáva |
|
ovocné destiláty (slivovica, hruškovica, jablkovica="kalvados", marhuľovica = barackovica) |
Iba pravé ovocné destiláty majú v názvosloví povolenú koncovku -ICA