Myšlienky o alkohole a pálení
ALKOHOL = METLA ĽUDSTVA
Väčšia spotreba alkoholických nápojov bola a je obvyklá najmä na rôznych tradičných a príležitostných hostinách, kde sa prípitkom potvrdzovali rodinné, susedské i priateľské zväzky, spečaťoval sa i predaj a kúpa, pil sa oldomáš. Pitie so štrnganímsi na zdravie a na šťastie bolo vždy záväzné a verejne akceptované. S tým ale nesúvisia prejavy nadmernej konzumácie. Škodlivosť alkoholizmu si uvedomujeme už oddávna, príkladom je štúrovská inteligencia, ktorá zakladala spolky triezvosti, v ktorých sa protipijáckou literatúrou a osvetou usilovala ľudí od alkoholizmu odpútať.
Pi zdravo = Pi kvalitu = Pi s rozumom = Pi po 18. rokoch
nabáda praktické pravidlo, teda spejeme ku kultúrnemu pitiu a nie je nám jedno, čo vlastne pijeme.
Z uvedeného vyplýva, že pestovateľské pálenice významne prispievajú k zachovaniu charakteru miestneho kraja, zúročujú to čo predchádzajúce i súčasné generácie vkladali do sadov a pestovania ovocia a pálenia a podporujú folklór i krajový kolorit obyvateľstva spod Lazov, Kojšovej Hole, Lastovičieho vrchu, Kloptane, Pipitky a širokého okolia. Všetko je to o prežití v miestnych podmienkach vo vzácnom súžití s okolitou prírodou.