Čo so stým

11.11.2011 00:00

Ľudia, ktorí nelegálne pália alkohol, si neuvedomujú, akému riziku vystavujú svoje zdravie aj zdravie všetkých, ktorí budú piť nekvalitný destilát a pri pálení na amatérsky vyrobenom zariadení hrozí nebezpečenstvo výbuchu. Pri prvej destilácii sa uvoľňujú najľahšie alkoholy, napríklad metylalkoholJe obzvlášť nebezpečný, pretože rozkladá očnú sietnicu.

Pri dlhšom a intenzívnejšom pití nekvalitného alkoholu, ktorý ho obsahuje, sa podstatne zhorší zrak. Okrem neho sú v zle vypálenej pálenke prítomné aj ťažké alkoholy, medzi ktoré patria kyselina maslová a mravčia.„Maslová postihuje žalúdočnú sliznicu a mravčia sa ukladá v podobe kryštálikov soli v kĺboch. Uvoľňuje sa aj nebezpečný kyanid, ktorý zasahuje nervovú sústavu.

Aby sa získal kvalitný alkohol, musia sa škodlivé látky úplne oddeliť od výsledného destilátu. Ťažké alkoholy sa pri teplote 12 až 15 stupňov skvapalňujú a potrubiami sa dostávajú späť do kotla a odpadu. V žiadnom prípade sa nesmú dostať ku chladiča. Destilačné zariadenia v nelegálnych páleniciach nie sú mnohokrát schopné oddeliť tieto škodlivé látky od výslednej pálenky.