Ako kvasiť? AKCIA korekcia pH zdarma!

19.07.2012 12:20

Hlavným predpokladom dobrého výsledku - vysokej výťažnosti kvasu - je dozreté ovocie použité na kvasenie. Dobre vyzreté ovocie má najväčší obsah skvasiteľných cukrov, ľahko sa rozpadá a dobre kvasí.

Ideálne pH kvasu je 3. Radi zdarma zmeráme a upravíme.
Miešanie kvasu nie je nutné, niekedy môže aj škodiť. Unikajúci kysličník uhličitý dokonale obsah premieša a tvoriace sa "deka" na povrchu kvasu nie je na závadu, ale kvasu prospieva. Po prekvasení zabraňuje "deka" prístupu vzduchu a tým aj cudzím nežiaducim mikroorganizmom. V žiadnom prípade nesmiete dopustiť, aby splesnetá "deka" sa prepadla do kvasu. Akonáhle zistíte, že "deka" sa začína prepadať, znamená to, že kvasný proces je ukončený a kvas je vhodný k páleniu. Plesnivý deku zoškrabte a odhodte.

V prípade, že termín vypálenie kvasu je neskorší a kvasný proces v našej nádobe je ukončený odporúčame odstrániť splesnivetú "deku", kvasnú nádobu uzavrieť, aby nebol prístup vzduchu a nádobu ihneď premiestnime do miestnosti s veľmi nízkou teplotou, aby sme zabránili vyprchávání liehu z kvasu a napadnutia kvasu nežiaducimi mikroorganizmy - zoctovatenie.
Ak budete dbať našich rád a podľa nich pripravený kvas doveziete do našej pestovateľskej pálenice, potom buďte si istý, že budete mať dobrý destilát, zodpovedajúce chuťovo vlastnostiam toho ktorého ovocie.

ČEREŠŇOVICA
Kvasenie čerešní prebieha veľmi rýchlo, a to počas 10-14 dní. Preto kvas často kontrolujeme a po vykvasení dodávame ihneď na vypálenie. Kvasinky octovatejú.
JABLKOVICA
Zrelé jablká umyjeme vo vode, rozdrvíme a kašovitú hmotu uložíme do kvasnej nádoby. Najkvalitnejšiu jablkovicu získame kvasením čistej jablkovej šťavy z vylisovaných plodov. Odporúča sa kvasiť za rovnakých podmienok ako čerešne a s použitím kvasnej trubičky.
HRUŠKOVICA
Manipulácia s týmto kvasom je rovnaká ako u jablčného, ​​plody musia byť zrelé až prezreté.
SLIVOVICA
Slivky kvasíme až v čase, keď dochádza ku scvrkávaniu plodov u stopky, štádium označené ako prezreté. Plody sú silne aromatické, obsahujú najviac skvasiteľných cukrov, a dobre kvasia..